Brorsans skärgårdslimpa
1 l filmjölk
2 påsar torrjäst
5 dl grovt rågmjöl
5 dl kruskakli
3 dl malt eller rågkross
1 msk salt
5 dl vetemjöl
2 dl mörk sirap
Värm filmjölken till ca 40 grader. Blanda torrjästen med rågmjöl, kruskakli och malt/rågkross. Jag har inte lyckats hitta malt i Sverige men det går att ersätta med rågkross även om det inte blir riktigt samma sak. Jag har egenimport på Kaljamallas från Finland ;). Rör ihop alla ingredienser. Degen ska vara lös. Pensla två brödformar med olja och klicka i degen. Fyll ungefär till hälften. Låt jäsa i 2 timmar. Grädda i 175 grader i 2 timmar. Pensla med vatten då och då. Sista kvarten kan du låta bröden gräddas utan formar.
Det blir fantastiskt saftigt bröd. Ibland skär jag riktigt tunna skivor som jag låter torka. Eller man kan göra lite nyttigare krutonger av brödet till en sallad eller soppa.
![]() |
Klara, färdiga, gå! Det går fort att röra ihop - det är den långa jästiden och gräddningen som tar tid. |
![]() |
Bakhandduken kommer från HM Home |
![]() |
Vi väntar och väntar... |
![]() |
Himmelskt gott! |
1 kommentar:
Vansinnigt gott! Ska testa med att minska en aning på malten, det är ju nästan för mycket smak på brödet ;)
Skicka en kommentar